padure-virgina-romania-1920x1080

5 lucruri despre ce face WWF

Dacă ai ajuns până aici, probabil că te-ai întrebat ce înseamna WWF („ve-ve-ef” – așa zicem și noi) și de ce îți sună cunoscut. Poate că ai auzit despre sturioni, Salvați pădurile virgine!, Colinele Transilvaniei, zimbri sau programele noastre de educație.

WWF (World Wide Fund for Nature) e o organizație de conservare a naturii sălbatice care lucrează în lume de peste 50 de ani, iar în România de aproape 10.

Ce înseamnă „conservarea naturii sălbatice”? Să duci la bun sfârșit proiecte de reconstrucție ecologică, pentru că Dunărea de care ne bucurăm noi e singurul sector caracterizat prin curgere liberă. Să te lupți pentru un Cod Silvic care să protejeze pădurea, să creezi legi bune pentru natură când e cazul, să descoperi biodiversitatea ultimelor păduri virgine din Europa. Să reintroduci specii – zimbri – și să ai grijă ca altele să nu dispară – urși, râși, sturioni. Să oferi tot sprijinul necesar tinerilor, pentru a înțelege că ei sunt cheia unui viitor în armonie cu natura.

1. Dunărea și Delta

pelicani-in-delta-dunarii-1920x1080
© WWF

Delta Dunării, sit UNESCO, adăpostește peste 85% dintre speciile de păsări din România, dar și cea mai mare colonie de pelicani din Europa. Alături de localnicii care au înțeles că viitorul și bunăstarea lor depind de resursele naturale, noi, WWF, ne ocupăm de reconstrucția ecologică a unor zone secate în perioada comunismului, cum e Mahmudia.

baby-sturgeon-cristian-mititelu-raileanu-1920x1080
© Cristian Mititelu Răileanu

Ultimii sturioni sălbatici viabili din Europa se află în Dunărea Inferioară, segmentul împărțit de România și Bulgaria, dar sunt pe cale de dispariție din cauza pescuitului ilegal. Apăruți pe vremea dinozaurilor, ei sunt un simbol al Dunării, dar și un indicator foarte bun al sănătății fluviului. Noi lucrăm pentru a proteja sturionii din Dunăre, dar și tu poți contribui, cumpărând doar caviar cu eticheta CITES și refuzând sturionii proaspăt pescuiți din Dunăre.

2. Păduri virgine

padure-virgina-romania-1920x1080
© Doru Oprișan

În România există mai mult de jumătate dintre pădurile virgine rămase în Europa pentru care WWF, cu ajutorul societății civile, a reușit să asigure în 2012 cadrul legal necesar care să le asigure protecția.

Ce sunt pădurile virgine? Sunt ultimele zone de pe glob în care natura supraviețuiește în forma sa pura, fără intervenție umană. Sunt tărâmuri unde trăiesc arbori de sute de ani și specii rare de plante și animale (lupi, râși, urși bruni). În prezent, ne ocupăm de cartarea acestor păduri, astfel fiind identificate și protejate zeci de mii de hectare de păduri virgine, printre care cea de la Șinca Veche (Brașov) și cea de la Strâmbu-Băiuț (Maramureș).

3. Transilvania și Maramureș

peisaj-mozaicat-in-mara-cosau-creasta-cocosului-maramures-mara-cazacu-1920x1080
© Mara Cazacu

În Podișul Hârtibaciului, am coordonat inventarierea speciilor și habitatelor de importanță europeană, pentru a înțelege nevoile de conservare. Zona e atât de frumoasă, de importantă din punct de vedere natural, încât Prințul Charles a comandat o copie a Colinelor Transilvaniei în grădina proprie.

În Maramureș, ne-am concentrat eforturile pentru certificarea zonei Mara-Cosău-Creasta Cocoșului ca destinație națională de ecoturism. Tot aici, sprijinim o asociație de fermieri să se dezvolte și să obțină un acces mai bun pe piața alimentară pentru produsele lor HNV (High Nature Value)obtinute prin metode tradiționale ce întrețin diversitatea naturală.

4. Zimbri

zimbrii-in-habitat-natural-costas-dumitrescu-1920x1080
© Costas Dumitrescu

Zimbrul (Bison bonasus) e astăzi o specie mai rară decât rinocerul negru, în lume trăind numai 5 000 de zimbri, aproape jumătate în captivitate. În România, zimbrul dispăruse de 200 de ani. În 2014 a fost reintrodus în Munții Țarcu (Carpații Meridionali), grație unor eforturi comune WWF și Rewilding Europe, împreună cu locuitorii din Armeniș (Caraș-Severin). Alte 18 exemplare provenite din mai multe țări europene au fost aduse anul acesta, cu toții urmând să se bucure în curând de libertate deplină, după perioada de acomodare.

5. Educatie

tineri-activi-wwf-1920x1080
© WWF

WWF lucrează cu tineri de toate vârstele, deoarece e important ca tânăra generație să fie mai aproape de natură. Un exemplu îl reprezintă cei peste 100 de liceeni din mai multe localități bănățene care învață alături de profesori și specialiștii noștri despre natura sălbatică. Învață că în Carpații Meridionali, se află cea mai întinsă zonă de sălbăticie din Europa, de 300.000 de hectare, și că acolo nici viaţa speciilor, nici peisajul nu sunt modificate de către oameni.

Ce poti face tu?

Notă: materialul a apărut și în revista beBlueAir (nr. 31).

Scroll to Top