apicultor-transilvania-1920x1080

Povestea omului și a albinei în Colinele Transilvaniei

Îți aduci aminte de copilărie, când îţi ungeai o felie mare de pâine cu multă miere, iar apoi o mâncai cu multă poftă lingându-te pe degete, faţă sau haine? Vorbeam zilele acestea cu niște prieteni despre ce anume ne pasionează și cum anume o pasiune pătrunde în sufletul nostru şi rămâne acolo mult timp, poate pentru totdeauna.

Așa s-a întâmplat și în cazul Iuliei Trif, apicultor din Marpod, județul Sibiu, situat în partea sud-vestică a Colinelor Transilvaniei. Ea vede prin apicultură o modalitate potrivită de a trăi în armonie cu natura. Rolul polenizator al albinelor este un element important în viziunea ei și crede că acest proces nu trebuie alterat cu niciun fel de mecanisme sau intervenții care să contravină lucrurilor firești din natură.

Astăzi vă prezentăm povestea de succes a Iuliei care ne destăinuie relația ei cu această îndeletnicire.

apicultor-stupina-transilvania-1920x1080
© WWF

Dragostea ei pentru albine a apărut încă din copilărie, dar totul a început în anul 2010 când a primit cadou de la socri 2 stupi. De atunci își desfășoară activitatea gestionând acum o stupină de 100 de familii. Activitatea de apicultură pe care o desfășoară împreună cu soțul ei, este gestionată ca o afacere de familie începând de la pregătirea familiilor de albine iarna și până la comercializarea mierii. Ne spune că se poate trăi decent cu 150 familii de albine sau 100 de familii compensat cu o varietate cât mai mare de produse. O familie de albine poate produce o cantitate de 20-25 kg de miere. Dacă la început au plecat la drum doar cu miere și polen poliflor, acum au ajuns la 11-12 produse: miere cu tinctură de propolis, complex apicol imuno regenerativ care conține miere polen și propolis, fagure cu miere, mix de miere cu semințe de dovleac sau cu miez de nucă, tinctură de propolis de concentrație 30%, căpăceală cu miere în sezon de extracție.

Vă întrebați poate ce înseamnă o zi din viața Iuliei. Ei bine,  ziua începe cu verificarea familiilor și a reginei, dacă are ouă proaspete și dacă necesită intervenție la modul că trebuie „spart cuibul” fie cu ramă foiță fie cu ramă veche la ouat. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă să parcurgi fiecare ramă din stupi și că ai material pregătit în prealabil, însă asta este o intervenție minoră, poți găsi situații neplăcute și să trebuiască să rupi familia și s-o desparți, să rupi botci de roire sau să faci stoloni ( familii formate din altele prin procedeul stolonare) sau alte lucrări de hrănire, tratare și restrângere a cuibului.

V-am făcut curioși și pofticioși? Produsele familiei Trif le găsiți sâmbăta la piața Huet din Sibiu, duminica la Piața Obor din Sibiu, la festivaluri: Rășinari și Albac pe timpul verii și brunch-urile de pe valea Hârtibaciului și din acestă vară și la magazinul pentru producători locali din Biserica Fortificată din Cincșor.

Iar Iulia are un mesaj pentru toți:  Îndeplinirea unui vis sau a unei pasiuni de multe ori este o întreagă aventură. Trebuie mereu să treci prin propriile temeri și să le depășești. Cu toții suntem de acord că atunci când facem ceea ne pasionează, simțim că suntem fericiți, simțim că facem parte din ceva extraordinar. Oare tu ce pasiune ascunsă porţi în suflet? Ţi-ar plăcea să lucrezi ca şi mine cu albinele, să ai lângă casa ta propria afacere? Dacă răspunsul este da, atunci nu mai este timp de pierdut începe să-ți trăiești povestea..și nu oriunde, în Colinele Transilvaniei.

Material realizat de Mihaela Nechifor, WWF-România.

Scroll to Top