elias-iordan-unelte-catalina-georgescu-1920x1080

Despre cum pâsla de Biertan susţne oamenii și natura

Stilul de viață tradițional este rețeta de care natura are nevoie pentru a face față presiunilor din ce în ce mai mari generate de dezvoltarea necontrolată, utilizarea irațională a resurselor, schimbări climatice, și pentru a asigura de fapt reziliența pe termen lung a ecosistemelor naturale, a bunurilor și serviciilor pe care acestea le furnizează și, în final, a existenței noastre ca specie.

În același timp, îndeletnicirile tradiționale vor trebui să se ridice la standardele actuale de piață, astfel încât să poată asigura un nivel de trai mai bun și să-i motiveze pe cei tineri să continue aceste practici. Aici intervenim noi, cu sprijinul pe care îl putem oferi localnicilor ce aceștia să acceseze fonduri, să gestioneze proiecte pentru diversificarea activităților aducătoare de venit și să-și găsească piață pentru desfacerea produselor.

Elias Iordan este unul dintre antreprenorii din Colinele Transilvaniei ce produce obiecte din pâslă pentru toate gusturile și nevoile. Meseria sa este pe cale să apună, dar noi credem că dacă îi încalți botoșii vei vrea să cumperi câte o pereche pentru fiecare membru al familiei și pentru toți prietenii tăi.

Nea Iordan pâslește după metode străvechi, adică masează lâna cu apă și săpun de casă ore în șir până ce se formează fetrul, din care apoi creează dintre cele mai dichisite pălării, botoși, papuci și genți de tot felul. Când l-am vizitat prima dată în atelierul său din Biertan, am început discuțiile în jurul mesei sale de lucru, pâslind alături de acesta. Motivul? Avea multe comenzi și ne-a invitat să-i venim în ajutor. Aici ni s-a confirmat nevoia sa de creștere a capacității în ceea ce privește câteva echipamente care să-i facă viața mai ușoară și un spațiu care să-i permită să-și mărească echipa.

elias-iordan-portret-catalina-georgescu-1080x1920
© Cătălina Georgescu

Astfel, cu ajutorul proiectului nostru a reușit să își achiziționeze o masă de lucru special creată pentru mai multe mâini de lucru, o mașină de spălat, o mașină frigorifică (știați că o metodă de protejare a lânii de dăunătoare este înghețul?) și o varietate mare de calapoade pentru pălării și încălțăminte.

Anul acesta vom lucra cot la cot cu Nea Iordan pentru a concepe materiale de promovare și un brand pe măsura produselor deosebite pe care le realizează, inclusiv conceperea unui stand pentru târguri și începerea unor colaborări cu designeri contemporani. Deschiderea spre noi piețe de desfacere și diversificarea produselor marca Elias Iordan vor crea stabilitatea financiară necesară angajării unor ucenici din localitate. Cel mai mare vis al lui este să-i fure cineva meseria sau să o ofere acelora ce prind drag de ea.

La începutul acestui an, ne-am bucurat să îl auzim propunând noi idei de modele și fiind încrezător despre diversificarea activității sale, semnalând începuturile unei noi linii de produse, cât mai diversă și colorată. Manufactura, pornite chiar de la firul ierbii, poate astfel să înfrumusețeze viața orășenilor și sătenilor deopotrivă.

Material realizat de Oana Mondoc, WWF-România.

Scroll to Top